Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2016 17:48 - Блогов мизансцен
Автор: cortana Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2457 Коментари: 3 Гласове:
30

Последна промяна: 18.12.2016 17:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


Този постинг е специален мой поздрав за valeska и erato7 :)


Днес се замислих, че в блоговата форма на изява тук присъстват най-разнообразни съставки, които според мене обаче могат да се сведат до две основни групи: елементи на блогова изява, които се възприемат чрез слуха (музика, звукови ефекти), и елементи, които се възприемат чрез зрението ('декор', клипове, цветови съотношения, хармония при симетрията и.... мизансцен!).
Моето скромно мнение е, че зрителните съставки на блоговата форма на изява и най-основно мизансценът, трябва да бъдат своеобразен художествен език, който да разкрива идейно-художествения замисъл на автора на публикацията и същевременно да пресъздава неговите разбирания за естетичност, за красота и дори, ако щете за уважително отношение към читателите.
Изказвам скромното си мнение, че масово разпространено явление в блога е лишеният от мисъл, смисъл, съдържание мизансцен. Искам да кажа, че масово наблюдавам кога ти хаотично нахвърляни думи, графични елементи, музика, кога ти най-елементарно натъкмяване на изброените по-горе неща, с пълното или почти пълното отсъствие на хармония. Да не говорим за тематично съзвучие. Естествено, далеч съм от мисълта, че при мене не е така, но мога смело да заявя, че поне си давам сметка, че след като поднасям даден материал на други хора, то би следвало да вложа поне малко старание в това, което правя. Без да задълбавам дотолкова, че това да отнеме неоправдано време за изявата разбира се.
И ако погледнем на постингите тук като на вид произведение.... Дори мога да ги приравня към реалистическите такива.... То би следвало да гледаме на дадена 'творческа' изява тук, откривайки и двете 'и страни - обективна (жизнените явления) и субективна (отношението към тези жизнени явления, идеята).
Наясно съм (или поне така си мисля), че при различните блогови творци обективното и субективното се проявяват по различен начин. Че възприемането им и оценката им като такива е различна. Едни изнасят на преден план преди всичко обективното начало, избягват непосредствената изява на своето идейно отношение, а се стремят да насищат с него жизнената тъкан на своята публикация. Тоест, използват мизансцена предимно като непосредствен изразител на жизнената правда.
Други изнасят на преден план субективното начало, като открито се намесват в описваните жизнени явления, изразявайки своето идейно отношение непосредствено, пряко, с изявена активност.
От казаното дотук за мен започва да се избистря смисълът на понятието 'мизансцен' тук, в блога, и го определям като пластическо-пространствена композиция на цялостното представяне на публикувания материал. И тъй като психологическата тъкан на този материал е нещо, което е в пряка връзка с неговия идеен заряд, то реално мизансцена трябва да бъде онова излъчване, което да предаде тази идея на читателя и в същото време да бъде психологически верен, за да доведе последния до разбиране и възприемчивост.
И понеже мога още дълго да пиша за тази смея да твърдя позната ми материя, ще се ориентирам към прекъсване на мислите си и ще се огранича с нещо, което на 90% от четящите ще се стори крайно неуместно.
Мизансценът трябва да притежава конструктивни закономерности като:
- гледна точка
- пространствен обхват
- зрително-композиционен център
- зрително-композиционно равновесие
И, ако сега се вгледаме в постингите наоколо, ще открием, че има не повече от 4-5 съблогъри (не включвам себе си сред тях), които притежават онова вътрешно усещане да построят мизансцена на постингите си така, че те да са наслада за сетивата ни.
Благодаря Ви за това, Творци!
Гласувай:
32
2Следващ постинг
Предишен постинг

1. valeska - Добро утро, cortana!
19.12.2016 08:11
Благодаря за поздрава, но нямаше нужда, наистина! Последният ми пост е посветен на наближаващите празници и по-специално на Коледа. Празник на надеждата, на вярата в доброто, на състраданието и съпричастността към болката на другите. Когато го подготвях, и не само него, не съм мислила за мизансцена.Направих това, което на мен ми харесва. Самото оформяне научих от starforlife, за когото те смятат, но това не ме интересува. Той беше пуснал пост за този начин на оформяне, който ми хареса и се възползвах от неговите знания, които подробно беше описал в поста си. Останалото е от мен. Пожелавам весели празници на всички!
цитирай
2. valeska - ...
19.12.2016 20:52
"Защо думите си ги разположи в горния десен ъгъл на картинката, а не в някой от останалите три? Отговори ми, моля те!"
Защото там има светлинка, и думите я обгръщат. На втория въпрос - между двата размера съществува зависимост, която съм спазила.
Виждам, че повечето от тук коментиращите са против теб, cоrtana! Дали си приятелка на starforlife или си самия starforlife аз не зная. Но след като си споменала ника ми в своя пост, реших че е редно и възпитано да ти отговоря и коментарът ми не е хвалебствен, а е самата истина. Моето лично мнение е, че starforlife е недолюбван не защото има повече знания, а защото обича до се хвали с това.
цитирай
3. cortana - Вал, извини ме! :)
02.01 20:51
Днес по определени причини, свързани както с предстоящия ми постинг, така и въобще с евентуалното ми оставане тук като автор, изтрих без да искам този мой коментар, без който твоите два 'увисват'. :)
Ще те разбера, ако изтриеш своите. А, ако не го направиш - скоро ще намеря време да им отговоря отново, тъй като и следващия си коментар-отговор също го изтрих в бързината. :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cortana
Категория: Технологии
Прочетен: 208970
Постинги: 97
Коментари: 594
Гласове: 527
Архив
Календар
«  Юли, 2017  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31