Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02 14:56 - Какво е ID и за какво можете да го използвате в блог.бг [част първа]
Автор: cortana Категория: Технологии   
Прочетен: 2600 Коментари: 2 Гласове:
21

Последна промяна: 18.02 22:44


или
Застраховка с гриф 'Ако блог.бг Ви изтрият постинг' :)
Сега няма да коментирам надълго и нашироко двуаршиновите дайствия от страна на блог.бг, но с няколко изречения все пак ще ги засегна:
Вчера направих ТОЗИ ПОСТИНГ. Не е лицеприятен, признавам, но аз заставам зад нещата, които говоря в коментарите, цитирани в него. Той е (както можете да видите от кешираното Гугъл-копие, кликвайки ТУК) съставен от коментари (и то моите изтрити при това) под постинг, с подобно съдържание, който обаче не беше изтрит от модерацията, а написалият го блогър го деактивира (самият той каза, че е така и защо го е направил - да не позволел да си изтрия коментар, което е толкова смешно с наивитета му, че....). Но не за това двуаршиново отношение говоря тук. По-скоро говоря за това, че една блогърка (да не споменавам НИКове сега, защото и този постинг ще делнат с презюмпцията, че обижда някого:) от години публикува тук (и не само) какви ли не глупости за кого ли не. И то не само за блогъри, излезли пред нас само с НИК и аватар, а и за такива, които са известни на нас с имената и лика си. В много от постингите си въпросната, знаете, не се свени да използва как ли не тези имена, както и снимки на хората, независимо как се е сдобила с тях.
Но тези НЕЙНИ постинги в болшинството от времето не се трият и дори престояват за целия 'живот' от максимум (+/- минути, до близо час, което идва да подскаже, че и това е омазано по отношение на автоматиките в блога и постингите от първа се свалят на ръка) 24 часа на първата страница на блога.

Ще кажете: 'Ами предполага се, че твоят постинг е докладван като обиждащ дадения НИК (подчертавам), а неините сигурно не са!' и.... ще сте прави! :)
Но ще сте прави половинчато. Защо ли? Защото в екипа на блог.бг има хора (модераторите), на които част от служебните им задължения са да съблюдават именно за такива нередности в блога. Все пак, съгрласете се, че не е наша работа да обикаляме целия блог (защото знаете, въпросната блогърка е като лейка:) и да проверяваме къде, кой, какво е писал за нас.
И, ако с това, че в блог.бг липсва мета-модерация (компютърна програмна технология, която позволява автоматичното рестриктиране на коментари и постинги, съдържащи предварително зададен набор от обидни думи и изрази) донякъде оправдава невъзможността на модераторката на смяна да следи това обстоятелство, то поне излизащите на първа постинги би следвало периодически да се проверяват поне по отношение на съдържанието им и да се предприемат ефективни действия дори и без изрично визиране от страна на блогърите.
Ето затова нЕкак си не мога да се съглася, че вчерашният ми постинг е редно да бъде изтрит от модераторите, а тези, за които говоря не.
Ето за това двуаршиново отношение (чисто явяващо се обстоятелство, не казвам, че се прави с цел и умисъл) говорех.

Но да оставим сега това настрана.
Целта на този ми постинг (който Вие преценете дали с нещо нарушава правилата на блога и, ако го свалят - колко смешно и жалко е отнношението на блог.бг спрямо постинги, повишаващи знанията на нетолкова знаещите блогъри и защо се прави, понеже смея да твърдя, че това е забелязано тенденциозно отношение)....

Та, целта на този ми постинг е да Ви науча как можете:
- предварително да се застраховате, ако Ви изтрият постинг тук (а то знанието е меродавно за навсякъде в Интернет), да можете с помощта на Гугъл да си го възстановите
- дори и да не сте предварително се застраховали, пак да може да го направите, но вече малко по-'трудно' (отнемащо повече от най-ценният ни ресурс, времето)
- да можете да възстановите всеки един изтрит от блог.бг постинг, независимо на кой блогър е
- като следствие от 'лекцията', по-логично и по-мащабно, по-творчески мислещите от Вас, да можете да прочетете всеки един архивиран постинг на който и да е блогър, независимо от това кога го е архивирал (при почти единственото условие, че не е изтрит)
- да разберета какво е ID и още по-творчески мислещите от Вас, да можете да използвате знанието за ред неща, които могат да Ви са от голяма полза в редица случаи, ако работите активно в Интернет среда (не говорим изобщо за блог.бг)

Сега, понеже в момента не ми е до блог.бг (и така е през 90% от времето ми всъщност), този постинг няма да го ограничавам във времето.
Искам да кажа, че ще го пиша на порции и може да отнеме и няколко дни. Определено ще отнеме няколко дни. :)
Но и казаното дотук мисля, че е един 'важен' материал, който може би е редно да се обсъди във вид на коментари м/у Вас и понеже блог.бг казват, че съм била 'четен блогър' (цитирам ги от ЛС), самите те да прочетат написаното до тук, както и евентуално оставените от Вас коментари и проумеят, че е крайно време някои неща, за които все не намират време, да бъдат изнесени малко на по-преден план и най-после осъществени.


И така, какво е ID?
Най-общо казано ID това е 'индентификация' (identify) и в какъв смисъл ще се третира, зависи от сферата, в която го срещнете.
При компютърната такава, понятието също не е еднозначно, а покрива няколко случая.
ID може да касае системното Ви ID, тоест, системната Ви индентификация като уникален номер на всяка ОС (ОС - Операционна Система).
И виждате как когато адашчето Борни преди време зададе въпроса на Ж 'ID голяма пишка ли ще рече?' (нещо от сорта беше, да не проверявам сега), той, Ж, не се нае тогава в коментар да пояснява, защото нЕкак си не става, а поде шегата и отговори (това си го спомням точно, защото доста се смях) 'исполински дълга'. :)))) Iсполински Dълга, схващате. :)
Но да се върнем на 'истинското' ID.
В случая, за който говоря към момента, ID разбрахме, че е индентификацията на Вашата компютърна система.
Най-лесно информацията можете да я видите, като стартирате command.com и при промпт (показалец) на ОС напишете командата systeminfo и натиснете Enter.
Отварям скоба, за да поясня някои неща (понятия, положения):
Всяка компютърна система (говорим като базова потребителска конфигурация) има инсталирана на себе си ОС - Операционна Система. Това се явява базовата програма на компютъра, която го обезпечава така, че вече с помощта на друга, специализирана програма, с компютъра да можете да вършите определен вид дейност, за която е предназначена другата програма.
Най-разпространената ОС за РС (персонален компютър) към момента е Windows и той не е всичките тези програмки, които притежава в себе си вградено, а е реално 'възможността' на компютъра да 'надстройва' възможностите си с другите програми, които казах - специализираните.
Тоест: Windows + програма за обработка на изображения - с компютъра може да рисувате и/или обработвате изображения.
Windows + програма за обработка на музика - с компютъра може да композирате и/или обработвате музика, звук въобще.
Windows + счетоводна програма - с компютъра може да извършвате счетоводна дейност. С такава за ТРЗ - тази дейност и т.н.
Въобще: Windows + програма за 'еди какво си'- с компютъра може да извършвате 'еди какво си'.
Само с програмата, без ОС (каквато се явява в частен случай Windows), НЕ СТАВА! :)
Тоест, останалите програми 'очакват' компютъра Ви да може някои неща (които му 'дава' Операционната Система), за да могат да ги използват и работят.
И тук е момента да кажа, че всяка ОС има три основни файла. Говоря визирайки ОС на Майкрософт и не съвсем точно, но така е и с тези на Ейпъл, Гугъл, Калдера и т.н. А понякога ще Ви говоря неточно и дори неправилно, защото идеята ще е да разберете нещата като смисъл и взаимовръзки, а не да станете компютърни специалисти, и ако ги казвам правилно или точно - няма да се разбере, поради недостатъчни и комплексни знания. :) А в процеса на 'лекциите' ми :))), във времето, някои неща ще ги формулирам по-правилно или точно, а други - самите Вие ще си ги формулирате, трупайки знания.
Схващате ли? Нещата трябва да се поднасят така, че да са с достатъчна доза разбиране и полза, а не просто да се папагалски усвоят блогови трикове. Поне така мисля и аз, съгласявайки се с човека, който е учел самата мене и който е доказал се професионалист в тази сфера. :)
Е как кой? Гого разбира се! :))))
Та: Всяка ОС по принцип има три основни файла и те 'са' (ще ги цитирам като имена и разширения при DOS - Дискова Операционна Система - базовата програма на компютрите, създадена от Майкрософт през 1981ва година и превърнала компютъра в универсално средство. Преди това компютри е имало, но всеки един се е правел специално по заявка и е можел да извършва само това, за което е бил проектиран и произведен):
Та, трите основни файла на DOS са:
io.sys - името io идва от input-output (вход-изход) и това е файла, който конфигурира компютъра Ви по отношение на входа и изхода. Той 'казва' на компютъра Ви: 'Имаш клавиатура (типичното входно устройство за компютъра) - можеш да я използваш еди как си. Имаш монитор (типичното изходно устройство) - можеш да го използваш еди как си.'
Без този файл.... (отново уточнявам, че нарочно използвам архаичния DOS като пример, защото по-лесно ще схванете, а то е също и при независимо кой Windows или неWindows ОС, с тази 'разлика', че файла може да не се казва така или да не е един.)
Та, без този файл, компютърът няма да може да 'възприема' и борави с входно/изходните устройства.
Примери за входни ус-ва: клавиатура, мишка, скенер, баркод-четец, дигитайзер....
Примери за изходни ус-ва: монитор, принтер, плотер, презентационен прожектор....
Вторият основен файл на DOS това е msdos.sys. Името ms идва от Майкрософт, а dos от Дискова Операционна Система.
Това е файла, който 'прихваща' Вашите заявки и ги предава за по-нататъшно изпълнение от command.com. Тоест, msdos.sys се явява все едно посредник м/у io.sys и command.com.
И така стигнах до третия основен файл - command.com
Той (както и да се назовава) се явява командният интерпретатор на дадената ОС.
Най-просто казано този файл казва кога, какво, с какъв приоритет и т.н. да се извършва.
И името му command и разширението му com, което идва също от command, подсказват, че той е коменден файл, за разлика от първите два, които се системни - разширението им sys идва от system.
Така стигнахме до това, какво е разширение при файловете.
Разширението е една 'притурка' към името, която определя типа на файла. За разлика от имената, които могат да бъдат принципно неограничени (има забранени имена, които и да искате - не може да зададете, но за това.... друг път:))) и отново принципно, се задават от нас, потребителите (написах 'принципно', защото често те се генерират от програми и/или интерфейси) и би следвало да са описателни, да подсказват какво съдържа или за какво служи дадения файл, разширенията са по-ограничен брой и се генерират (обикновено) от самата програма, с чиято помощ Вие създавате дадения файл.
Разширенията определят файла като прилежащ към дадена група, вид. Нещо като фамилиите при нас, хората. :)

И така, с доста отклонения, които за тези, които не гледат да се заяждат, ако не полезни, може би ще са били поне интересни, стигнахме до това, че разбрахме, че command.com е един от най-важните файлове на компютърната Ви система и именно най-горе в това допълнение, аз казах как с негова помощ можете да видите ID като базова индентификация на компютърната Ви система.
Как практически става това? Много лесно:
В адресната лента на даден прозорец на Уиндоус (например отваряте 'Моят компютър'), изписвате cmd и натискате Ентер.
Сега: Има едно понятие при Уиндоус 'работа в обвивката на Експлорър'. Тоест, ред (едно 90%) процеси във 'вътрешността' на Уиндоус, се извършват така. Практически Експлорър (представете си command.com в много разширен вариант) извършва нещата, а Вие ги виждате облечени в различен интерфейс (в случая, външен вид на процеса).
Стартирайки cmd и пишейки systeminfo, ще получите ID информацията за компютърната Ви система (подчертала съм на скрийншота).
Нещо от този вид (модерирам, премахвам данните, разбираем защо):


(кликни за по-голям размер)


И тепърва ще пренеса ID в Интернет и по-основно в блога. :)

[ следва ]

Гласувай:
25
41. olivie - Е, не - той е или от модовете, или е свързан с тях
13.02 18:41
За толкова време в блога разбрах, че тука логика няма. Истина е, че се помпат постинги. И на мене са ми помпали, но ... няма логика, поне според моята. От тук не следва въпросът блога на коя разведка е рожба, а че не е човешки интелект, или най - малкото не е български. С поздрави.
цитирай
2. starforlife - Миличка, споко. Когато е необходимо - насреща съм и изтриването ти е най-макият "проблем''.
13.02 19:05
Да, спомогнах за възстановяване на коментарите и скрийншотът от изтрития постинг е правен от мен.
Чета в момента и другите коментари там, а и анонимния тук от преди промяната.
По отговорът до тази, на която току що писах - справила си се повече от отлично с някои технически забележки. Дано е прочела, защото коментарите ти наистина са класа и биха й допаднали. ха ха ха

За тези, които твърдят, че съм бил бъркал времевата разлика и родовете: Това няма как да стане! Бог греши - аз не! Тълкувайте го както искате.

Поздрави на всички готини блогъри!
ж
https://www.youtube.com/watch?v=8vZzFwR4rVE

ПС-1: Корти... false witness?! Наистина ли? ха ха ха

ПС-2: "Иштцата"... :)) Наистина мисълта ти лети в коренно различна посока. Определено мисля, че би било прецедент в международен аспект, но не мога да съм сигурен - може наистина да има и по-ЛМ (да се чете "Лудо Момче") от мен. :)
https://www.youtube.com/watch?v=zF7zjLCM8g4&t=11s
цитирай
3. cortana - @ 1. olivie - Привет! :)
13.02 21:17
О, напротив! Логика има!
Но тя е изкривена. Нездрава. :)
Поздрави!

https://www.youtube.com/watch?v=fnlHYntJiJ8
цитирай
4. cortana - @ 2. starforlife - На тебе само ще ти се усмихна.... :) и ще те поздравя с една любима твоя песен:
13.02 21:18
https://www.youtube.com/watch?v=Yz6JzflthaI
цитирай
5. cortana - :))))) Що за нездрави комплекси и най-вече евентуална политика?
13.02 21:58
Пояснявам (водя бележки за себе си):
Към 2:45 часа постингът беше все още на първа, където не ми пука дали ще бъде всъщност, аз нещата си ги зная. :) Тоест, без обогатяващата компютърната култура информация, при все, че не е готин, постингът е престоял часове там (напомпан е бил още преди 17:00 часа).
Допълних в 21:45 информацията във второто синьо каре, отдолу към момента, под клипчето, и сега влизам да проверя за правописни грешки и.... взети му медалчетатаааа (дет' викаше един блогър:).

Какво излиза?
Че блог.бг не ги интересува толкова да съблюдават собствените си правила, а блогърите да са неуки. :(
'Тежко, брате, се живее, сред глупци неразбрани....' :)))))

Е, как утре след обяд да не им пусна отново празен рекламен постинг? :))))
цитирай
6. starforlife - Пет години 'заедно' си казват думата! хах
13.02 23:40
Почти все едно аз съм го писал (в синьото след клипа), при все, че хронологично бих го подредил (и ти си го слушала като лекция не за ID) коренно различно.
Недостатъчно е като обем, има и някои неточности, но все пак при мен се говори и за (професионално) изкривяване. хаааа ха ха ха

4375
Четири хиляди осемстотин седемдесет и пет - толкова се оказаха по не 100% потвърдени данни, че са хората, които съм обучавал в компютърната материя.
От тях:
3462 - като 'обикновени' потребители на компютър
304 - развойни разработчици с РС
78 - повишаване квалификацията като системни администратори
16 - същото, но в ресор банково дело
468 - програмиране на... няколко езика - фук фук фук
И останалите 515 са... ведомствени кадри - ха ха ха

Това е. И за себе си съм постигнал много повече от необходимото ми.
Достатъчно, за да мога да си позволя лукса да помогна на Приятел не просто със сума пари, а да бъда ДО НЕГО, КОГАТО ИМА НУЖДА ОТ ВЕРЕН ДРУГАР.

И сега какво, Корти, миличка?
Ще ме обявят за фукня. ха ха ха
Цифрите със сигурност не са по-малко (това е от регистрите на Сайтех), а повече.
Но поиска инфото, дадох ти го (на всеослушание, за да се самонаказват комплексираните хорица със собствената си завист - хи хи хи)

ж

https://www.youtube.com/watch?v=hlBu47BnQJ8
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cortana
Категория: Технологии
Прочетен: 208970
Постинги: 97
Коментари: 594
Гласове: 527
Архив
Календар
«  Юли, 2017  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31