Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02 11:31 - Какво е ID и за какво можете да го използвате в блог.бг [част втора]
Автор: cortana Категория: Технологии   
Прочетен: 4214 Коментари: 14 Гласове:
25

Последна промяна: 01.06 09:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Шаржирано заглавие: Преглед на печата в блог.бг :)
Показвам Ви скрийншот на последните три постинга на първа към 11:15 часа днес.Именно тях ще използвам, за да допълня информацията за ID-тата, която започнах в
този постинг.
В настоящия постинг ще прехвърля нещата по отношение на ID конкретно за тук, блога. Ще научите какво представлява ID конкретно в блог.бг и какво можете (евентуално) да правите с него.
Засега обаче ще Ви задам само един въпрос: Какво 'нередно' (четете 'подвеждащо', 'непълно') виждате в скрийншота, който Ви предоставих за последните три постинга, излъчени в средата на блог.бг към 11:15 часа?
Подсказка: Кликвайки в/у дадения скрийншот на конкретния постинг, той ще Ви бъде зареден за прочит. Поогледайте адресната лента на всеки от трите и открийте 'нередността'. :)

А докато днес намеря време, за да напиша продължението на постинга, ще пусна малко музика, за да не стои той само като отправена загадка към по-внимателните и по-разсъдливите (ми) читатели. :)


Малко музика за приятност. :)


 

А защо да не предложа и едно филмче, за което ме присети току що написаният от мене коментар:
17. cortanacortana - Блог.бг е пълен с психолози и психоаналитици?
12:23
Моето скромно мнение е, че по-скоро с техни hush-пациенти! :))))А сега да допълня постинга по отношение ID конкретно тук, в блога,
и то основно спрямо постингите.

От този мой постинг стана ясно, че ID най-общо може да се определи като индентификация. Каква, това зависи от сферата, в която се използва. А в компютърната, понятието е доста използвано и то за различни случаи.
В момента аз ще внеса известна яснота за това какво е ID при постингите в блог.бг и за какво евентуално можете да го използвате.
При публикуването на даден материал като постинг в блог.бг (и не само тук), към заглавието на постинга Ви, системата автоматично генерира пореден номер. Подчертах 'пореден', защото това не е добро решение по отношение на сигурността, но пък е лесно за реализиране на ниво програмиране и по-точно за по-лесно и бързо боравене с базата данни.

Сега малко офтопик. :)
Едва ли има вече блогър, който да не е чувал за.... гого естествено! :) Отхвърлената hush-пацциентка Ю се грижи вече над 3 години за това. Малко хора (тук) обаче познават Ж от преди това и знаят, че той коди със скоростта на светлината. :)))) Нищо учудващо в това - всеки човек има стихия, в която е уникален и която се явява вид (основно) негово призвание.
Защо го казвам това? Защото си спомням една вечер през 2014-та когато Ж ми разясняваше ID-материята. Беше след поредното изтриване на негов образователен постинг (дали този няма да го сполети тази съдба?:))) и реално ми обясняваше как може да бъде изправена тази неправда и постингът 'възстановен'.
След лекцията, която ми изнесе, аз му казах нещо от сорта: 'Е добре де, но да откриеш ID-то на такъв, изтрит, постинг, се явява нЕкак си времеемка задача.' Последвалото ми затвърди мнението за приятеля ми, че коденето при него е като да пише с писалка в/у лист. :) За няма и 30-тина минути написа програмка, която трасира обкръжението на блог.бг по зададен период, и показва липсващите като наличност ID-та.
Тази програмка, плюс още поне 20-тина, е колокирана на сървър в Интернет, до който аз имам привилегията да имам достъп и да мога да използвам.
Така стана и сутринта: При логването си, пуснах едно чекиране за деня на постингите за последните 2 часа, и ми беше даден резултат за липсващите като нормално визуализиране постинги в блог.бг.
Затова реших да продължа информацията по отношение на ID-тата и по-основно при постингите в блог.бг и ето сега го правя. :)

Сутринта Ви зададох въпрос: Какво 'нередно' (четете 'подвеждащо', 'непълно') виждате в скрийншота, който Ви предоставих за последните три постинга, излъчени в средата на блог.бг към 11:15 часа?

Отговорът е елементарен, особено след като Ви предоставих и подсказката да поогледате адресите на трите постинга. Ето ги и тях:
http://elahikari.blog.bg/politika/2017/02/19/sybirane-podpisi-za-peticiia-do-ek-sreshtu-proizvola-na-chas.1510764
Публикуван в 09:54 часа

http://saankii.blog.bg/hobi/2017/02/19/neeeeeee-beeeee.1510766

Публикуван в 10:05 часа

http://sekirata.blog.bg/poezia/2017/02/19/vasil-levski-ne-umira.1510767
Публикуван в 10:07 часа

Какво виждаме от цитираните линкове?
Виждаме това, че м/у първите два постинга, в блог.бг е бил генериран още някакъв, който обаче липсва във визуализираните от системата.
Е как как разбрах?
Първият постинг от цитираните е с ID 1510764, а следващият (уж) - с ID
1510766.
А къде е
1510765 след като казахме, че в блог.бг (и не само) постингите получават автоматично ID, явяващо се пореден номер на публикуване?
Отговорът е много прост: Или от блог.бг са изтрили постинга, или авторът го е архивирал. В случая както ще се убедите по-късно,
меродавно е второто. :)

Или: Повтарям, че ID при постингите в блог.бг (и не само) се явява поредно число, което системата генерира и 'пришива' към заглавието на Вашата публикация и което е много по-важно за нея при обработката на информацията. Тоест, системата, разни нейни автоматики, модераторският панел и т.н. оперира с ID-тата на постингите (същото касае и коментарите, и личните съобщения и т.н.), а не с техните заглавия.

А сега по станала моя традиция, аз ще Ви оставя да осмислите казаното и ще Ви задам следните въпроси: На кого е постинг с ID 1510765? Можете ли да разберете дали е архивиран от блогъра, или изтрит от модераторския екип? Можете ли да го прочетете?

Ето такива неща за нас, гоговците :)))) са фасулска работа. :)


От блог.бг са Ви изтрили постинг?

Няма нищо по-лесно от това да го откриете и си го възстановите от кеша на Гугъл! :)
Какво Ви препоръчвам: Ако при създаването на постинга или поради някакво последващо обстоятелство, се притеснявате, че постинга Ви може да бъде изтрит от модерацията, препоръчвам да си копирате някъде ниговия адрес или поне ID-то му. Така ще се застраховате, че максимално лесно ще може да си възстановите материала, ако го сполети това нещастие да бъде изтрит. :)
В случая, който използвам като пример, постингът не е изтрит, а архивиран от авторката му и аз на шега 'и предлагам като коментар следното:
Заглавие на коментара: Щом искаш предложения, Ю, давам своето! :)
Тяло на коментара: http://milady.blog.bg/photos/22679/original/Bomba%20004.jpg

Сега вече стана ли ясно чии е бил ето този архивиран постинг? :)

Как става самото откриване:
Ако предварително сте си копирали адреса на постинга, просто го задавате за търсене в Гугъл. След това ще видите къде кликвате.
Ако не знаете адреса (името) на постинга, става малко по-трудно. :)
Понеже нямате софтуер, който да Ви го открие автоматично (архивираният или изтрит постинг), ще трябва да го откриете ръчно, проверявайки ID-тата на постингите, публикувани около часа на Вашия (или чужд). Липсващото число в поредността - това е Вашият постинг!
След като установите ID-то му, стартирате гугъл и в полето за търсене задавате: blog.bg/.ххх където ххх е ID-то на търсения постинг. За случая:

Натискате клавиш 'Enter' или бутончето с лупата.
За случая, част от резултатите са видни на скрийншота, който използвам за онагледяване. В случая виждате, че има доста резултати спрямо конкретното ID, но Вие все пак знаете какво търсите, а и то е дадено като първи (най-вероятен) резултат най-отгоре.
Кликвате в/у зелената стрелкичка надолу вдясно от адреса на откритото и активирате излязлото контесктно меню 'Кеширана версия'.
ГОТОВО! - Вече имате достъп до изтрития Ви (или на някого другиго) постинг, можете да копирате съдържанието и да си го публикувате отново. Или от адресната лента да вземете адреса му от кеша и да го ползвате за направа на линк например.
ВНИМАНИЕ: Кеширането на Гугъл е процес, който не се извършва толкова често и може да не съдържа всичко, ако сте внасяли промени в материала си и те не са били кеширани преди изтриването.
ВТОРО ВНИМАНИЕ: (пиша го за Закси, който често се изказва неподготвен) Ако постингът е архивиран, а не изтрит - четенето на кешираното копие НЕ ВЛИЯЕ по никакъв начин на броячите и т.н.
Тоест, архивиран постинг НЕ МОЖЕ да бъде помпан чрез кеша на Гугъл!!! За изтрит пък да не говорим! :)
Така, че, Закси - не говори глупости, моля! :)

Как прочетох коментара на Ю, в който приканва да даваме предложения за селски пръчки ли? :)
Е това вече няма да го научите от мен, защото съм обещала на модераторите на блога да не Ви уча на неща, които могат да окажат негативи в/у системата.
А казаното до тук НЕ Е такова! :)

ПРИЯТНА ВЕЧЕР ОТ МЕН!


Тагове:   Blogbg,   id,


Гласувай:
25
01. gipsyking - Кортана, здравей. Не обръщай вн...
19.02 13:51
Кортана, здравей. Не обръщай внимание на тези, които се опитват да те дразнят. Продължавай да ни помагаш, момиче, защото блога има нужда от доброжелателни хора като теб.
цитирай
2. musicgirl81 - Привет, Корти! ;)
19.02 13:54
Ти си моят идол! ;)))
Music Idol! ;))))
цитирай
3. freeoldmen - 9
19.02 20:53
проба
цитирай
4. freeoldmen - Ебати ташака.
19.02 20:54
Имаш ли идея що тъй стана с моя ник?
цитирай
5. freeoldmen - Не ме пуска
19.02 20:56
да редактирам коментара, нито ме отчита като логнат.

цитирай
6. cortana - Приввет, Фрии! :)
19.02 21:02
Имам, да! :)
Но вече казах, че не мога да го обясня.
Когато Ж се появи (септември месец:) - по-специализираните обяснения тогава! :)

Не се коси обаче - при първо актуализиране на базата, нещата ще си дойдат по местата!
(Да се надяваме!:)))))
цитирай
7. cortana - И ВСЕ ПАК КАКЪВ ГОГО-КЛОНИНГ :))) ЩЕ СЪМ, АКО НЕ ДАМ РЕШЕНИЕ ЗА НИКОВЕТЕ, КОИТО ИЗЛИЗАТ БЛИЗНАЦИ! :)))
19.02 21:04
РЕДАКТИРАНЕ НА КОМЕНТАРИ ПРИ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ (ДВУЯЙЧНОТО:))) МОЖЕТЕ ДА ПРАВИТЕ ОТ МЕНЮТО НА ПАНЕЛА ВИ 'МОИ КОМЕНТАРИ'!

Просто, нали? :)
цитирай
8. freeoldmen - 8. cortanacortana
19.02 21:06
Да бе, разбрах.
Но все пак е странно.
цитирай
9. freeoldmen - 7. cortanacortana
19.02 21:07
Гого да не би да е на място, ощетено откъм Интернет?
цитирай
10. cortana - Ами не, не е странно!
19.02 21:09
Некадърно е! :))))
цитирай
11. cortana - О, не! Напротив!
19.02 21:13
freeoldmen написа:
Гого да не би да е на място, ощетено откъм Интернет?

Просто е казал, че ще пише отново тук от определена дата септември месец! :)
Иначе има един от най-бързите Интернети този лош гого.
Давам ти пример: тегли филм от Замунда (неговата :))), за тези, които са го чели като батко Терца) за по-малко от половин минута! Показателно, не мислиш ли? :)

А моят е едва 150МВ! :(
цитирай
12. starforlife - Корти, Убавицо неземна и неотразима...
01.06 00:40
(ха ха ха)
Както вече казах при мен (и явно бирата наистина ме е 'фанала, защото за малко да забравя) - премахвам временно аутоплея ти, за да не настава какафония.
цитирай
13. starforlife - ПС:
01.06 00:45
Чак сега чета това:
"Иначе има един от най-бързите Интернети този лош гого.
Давам ти пример: тегли филм от Замунда (неговата :))), за тези, които са го чели като батко Терца) за по-малко от половин минута! Показателно, не мислиш ли? :)"

Ти защо ме издаваш така? М?
Не бреее, не за бързия НЕТ (има-няма... 'айде няма да казвам колко, баси)!
За "Замунда"-та!
Помниш ли какво шоу настъпи тогава при "батко Терца"?
Помниш ли... как му беше НИК-а...
Как реагира на факта, че два дни преди да започне миграцията на "Замунда" - казах какво предстои?
И след като това стана факт - цял пРост написа тогава Колегата...
(Беше Програмист, помниш ли? Но и той като много други свестни хора - напусна това място.)

Славни времена бяха, ей!
Почти никой не ме знаеше и НИ беше толкова гот...
Но уви!
цитирай
14. starforlife - Корти, Убавицо неземна и неотразима...
01.06 09:37
Има някои лееки неточности в постинга ти, но като цяло - частта, която реших да закотвя към моя постинг и да ползвам наготово - е добре написана.

Но друго видях докато те четях, а именно: Има и едни голееми невярности в твърденията на някои хора тук! Ама много големи и смехотворни с факта, че би следвало да се знаят абсолютно, защото са фундаментални.
Но за тях (невярностите на тези, които уж ме били учили), евентуално по-нататък. Когато евентуално отново същите хора напънат, че разбират нещата по-добре от нас.
Хей така, за да видят колко са голословни често и как перченето им е жалко пред тези, които всичко подкрепяме с факти, показвайки в действие.

'Айде лек ден от мен.
https://www.youtube.com/watch?v=NMVLBMf8oPM
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cortana
Категория: Технологии
Прочетен: 208993
Постинги: 97
Коментари: 594
Гласове: 527
Архив
Календар
«  Юли, 2017  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31